Wednesday 19 February 2020

NISE KEREK GULA MELAKA DARIPADA NIRA KELAPA

Gula melaka atau dalam dialek Kelantan dikenali 'nise kerek' diperbuat daripada nira atau tuak kelapa. Selain menggunakan nira kelapa, nise juga dihasilkan daripada nira kabung dan nira tal. Nise yang dihasilkan dari setiap nira berbeza mempunyai keunikan rasa masing-masing. 

Nise kerek ini biasanya digunakan bagi menggantikan gula dalam sesetengah masakan atau pembuatan kuih muih dan memiliki khasiatnya yang tersendiri.

Proses membuat nise kerek bermula dengan memanaskan atau memasak nira kelapa di dalam kawah menggunakan kayu api selama lebih empat jam sebelum ia menjadi lebih pekat.

Apabila air tuak semakin pekat dan likat, maka ia perlu dikacau bagi mengelak ia menjadi hangit. Ada teknik mengacau yang perlu dilakukan menggunakan pengacau dibuat daripada kayu.

Semasa mengacau itu, ia perlu di'lesek' di permukaan kawah untuk menjadikan ia sebati. Proses mengacau ini perlu dilakukan dengan cepat dan ada seni yang menyebabkan ada bunyi seperti pukulan gendang yang agak kuat.

Selepas nira kelapa bertukar menjadi pekat dan likat, ia perlu diangkat dengan cepat serta diletak di dalam acuan yang dibuat daripada daun mengkuang yang berbentuk bulat dan seragam untuk memudahkan urusan menjual nanti.

Duan mengkuang yang berbentuk bulat itu dipanggil kerek. Tebal atau ketinggian kerek itu lebih kurang 1cm. Garis pusat pula lebih kurang 4 hingga 5 cm.Selain menggunakan daun mengkuang, ada jug kerek diperbuat daripada daun tal. 

Kerek itu diletakkan di atas tikar mengkuang sebelum dituangkan nise. Proses menuangkan ke dalam acuan perlu dilakukan dengan cepat dan teknik tersendiri supaya nise kerek yang dihasilkan tidak rosak atau pecah.

Nise kerek akan di'cabut' dari tikar mengkuang apabila sudah benar-benar kering untuk dibungkus atau disimpan.

Nise kerek boleh disimpan dalam tempoh masa yang lama sehingga satu tahun jika proses membuatnya dilakukan dengan baik, terutama ketika mengacau dan lesek yang menjadikan ia betul-betul likat.

Nise kerek yang asli tanpa dicampur dengan gula mempunyai keunikan rasa yang tersediri.

No comments:

Post a Comment