Secara tradisinya, orang kita mengambil madu dan gula palma sebagai pemanis minuman dan makanan.
Apabila kedatangan British, mereka memperkenalkan gula putih atau gula pasir.
Oleh kerana terdapat industri yang mengeluarkan gula putih atau gula pasir secara besar-besaran, selepas kemerdekaan, pasaran gula ini semakin mendapat permintaan ramai kerana ia mudah di dapati dan harganya lebih murah berbanding dengan gula palma atau madu.
Lama kelamaan, generasi baru biasa dengan gula pasir dan janggal dengan penggunaan gula palma dan madu.
Sugar palma adalah pemanis asli (orginal) yang berkalori, diperolehi dari putik bunga pokok palma.
Di Malaysia, kebanyakan gula palma diperolehi dari pokok kelapa dan nipah. Ia dikenali dengan pelbagai nama seperti gula merah, gula melaka, gula kelapa, gula nipah, gula nise dan lain-lain.
Selain ia berasal dari sumber yang semulajadi, ia dianggap natural kerana proses penghasilan yang minima dan tiada bahan kimia yang digunakan.
Cecair yang dikumpulkan dari putik kelapa dipanaskan perlahan-lahan untuk mengwapkan air yang berlebihan.
Dalam bentuk cecair yang lebih pekat, ia rasa lebih sedap dan berlemak seperti karamel. Dalam bentuk pepejal, rasanya hanya seperti gula tebu yang biasa saja.
Di pasaran, ia terdapat dalam pelbagai bentuk iaitu cecair, granular (berbiji-biji) atau kiub padat.
Oleh kerana gula palma ini tidak menjalani proses penghasilan yang banyak, jadi ia bukanlah produk berproses (unrefined sugar). Ia masih kaya dengan vitamin dan mineral.
Dalam kajian makmal mendapati, ia kaya dengan mineral seperti potassium, phosphorus, zink, zat besi, manganese dan copper; dan sejumlah kecil phytonutrient (sebutan: fitonutrien) seperti polyphenols, flavonoid dan anthocyanidin; dan antioksida yang tinggi. Ia juga kaya dengan B vitamin, seperti thiamine, riboflavin, asid folik dan choline yang sangat diperlukan dalam membentuk sel-sel yang sihat yang ada pada tisu dan organ.
Gula palma yang telah disiapkan mengekalkan16 jenis asid amino seperti yang terdapat dalam cecair pada putik bunga pokok palma tersebut. Asid amino ini juga penting dalam pembentukan sel dan merawat tisu yang rosak.
Selain itu, gula palma mempunyai nilai Indek Glisemik yang rendah, iaitu 35. Ini bermakna penyerapan gula ke darah darah sangat perlahan dan peningkatan insulin pula tidak tinggi.
Berbanding dengan gula putih yang tiada nutrien di dalamnya, dan ia juga mempunyai Indek Glisemik yang tinggi, iaitu 68.
Namun begitu nilai karbohidrat dan gula ringkas dalam gula palma masih sama dengan pemanis berkalori yang lain. Satu kecil sudu gula putih dan gula palma mempunyai 5gm gula ringkas bersamaan 20 kalori.
Dengan itu gula palma lebih baik daripada gula putih atas faktor ia adalah gula yang semulajadi dan natural (tidak menjalani proses penghasilan yang kompleks), mempunyai pelbagai jenis nutrien dan mempunyai nilai GI yang rendah.
Sungguh pun begitu, jangan ambil gula palma secara berlebihan.
Semoga bermanfaat.
Oleh: Dr Zabidi Ahmad.
slm
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
ReplyDeleteπ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570