Kita kenal dan biasa menggunakan kunyit. Kunyit
yang biasa digunakan ialah kunyit yang berwarna kuning untuk dijadikan bahan
rencah atau perisa dalam masakan. Selain kunyit kuning (kunyit), ada juga
kunyit hitam dan kunyit putih.
Kunyit putih memiliki saiz pokok yang
tinggi dengan daun lebih besar berbanding kunyit biasa. Ia juga menghasilkan
umbisi atau isi yang juga bersaiz besar.
Kunyit putih dikenal pasti mempunyai banyak
khasiat dan kegunaan. Manfaat kunyit putih mulai dari mengatasi masalah
pencernaan, antikanser, antialergi, mengatasi kejang otot, menghilangkan sakit
senggugut, mengatasi masalah haid tidak teratur, mengatasi radang sendi,
mengurangkan kesan asma dan mengawal kencing manis.
Khasiat kunyit putih juga dapat mengatasi
masalah penglihatan, buasir, sakit saraf, medu angin dan resdung.
Kandungan kunyit putih kaya dengan protein,
folat, kalium, kalsium, dan pelbagai jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh.
Kunyit putih atau dikenal dengan naman
ilmiah Curcuma Zedoaria adalah jenis tanaman rempah yang hampir semua bahagian dapat
dijadikan ubat. Bahagian paling penting ialah umbisi yang boleh dimakan dijadikan
ulam dan jus, selain diproses untuk mendapatkan ekstrak minyak mahupun dalam
bentuk serbuk.
Kunyit putih turut dijadikan bahan dalam
ramuan jamu dan pemakanan kesihatan serta kosmetik.
No comments:
Post a Comment