Saturday, 23 September 2023

KHASIAT KUNYIT PUTIH

 
Kita kenal dan biasa menggunakan kunyit. Kunyit yang biasa digunakan ialah kunyit yang berwarna kuning untuk dijadikan bahan rencah atau perisa dalam masakan. Selain kunyit kuning (kunyit), ada juga kunyit hitam dan kunyit putih.
 
Kunyit putih memiliki saiz pokok yang tinggi dengan daun lebih besar berbanding kunyit biasa. Ia juga menghasilkan umbisi atau isi yang juga bersaiz besar.
 
Kunyit putih dikenal pasti mempunyai banyak khasiat dan kegunaan. Manfaat kunyit putih mulai dari mengatasi masalah pencernaan, antikanser, antialergi, mengatasi kejang otot, menghilangkan sakit senggugut, mengatasi masalah haid tidak teratur, mengatasi radang sendi, mengurangkan kesan asma dan mengawal kencing manis.
 
Khasiat kunyit putih juga dapat mengatasi masalah penglihatan, buasir, sakit saraf, medu angin dan resdung.  
 
Kandungan kunyit putih kaya dengan protein, folat, kalium, kalsium, dan pelbagai jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh.
 
Kunyit putih atau dikenal dengan naman ilmiah Curcuma Zedoaria adalah jenis tanaman rempah yang hampir semua bahagian dapat dijadikan ubat. Bahagian paling penting ialah umbisi yang boleh dimakan dijadikan ulam dan jus, selain diproses untuk mendapatkan ekstrak minyak mahupun dalam bentuk serbuk.
 
Kunyit putih turut dijadikan bahan dalam ramuan jamu dan pemakanan kesihatan serta kosmetik.
  

No comments:

Post a Comment