Oden merupakan masakan panas Jepun yang
terdiri daripada bahan-bahan diperbuat daripada tauhu, kek ikan, telur, rumpai
laut, sayuran, daging, makanan laut dan sebagainya.
Bahan-bahan ini direndam dalam kuah sup yang berasaskan kicap soya. Antara
bahan yang sering dimakan bersama kuah sup oden ialah daikon, konnyaku, telur
rebus, chikuwa, hanpen, atsuage, dan ganmodoki.
Orang Jepun percaya bahawa oden berkhasiat
dimakan kerana mempunyai nilai kalori yang rendah di samping dapat menahan
perut daripada lapar sepanjang musim sejuk.
Ada oden segera di Malaysia iaitu Odeen
CekYana. Jadi, hendak makan oden tidak perlu ke Jepun. Rasa sedap dan halal.
Pengasasnya berasal daripada Sabah iaitu Nur
Diana Matusin atau mesra dengan panggilan Cek Yana. Jadi sebab itulah nama
produk beliau Odeen Cekyana.
No comments:
Post a Comment