Saturday, 28 December 2024

IKAN TENGALAN SEDAP DIGORENG

 
Ikan tengalan merupakan spesies ikan air tawar yang mempunyai nilai yang agak tinggi. Ikan dengan nama umum crossband barb atau crossbanded ini merupakan ikan asal atau ikan natif Malaysia.
 
Selain tengalan atau tenggalan, ikan ini turut dipanggil mungalan, mengkalan serta tingkalian di beberapa tempat tertentu. Di Kelantan lebih dikenali dengan nama tomang (toman) galang atau tume gale.

Tume gale sedap dimakan goreng. Tetapi, perlu diingat, ikan ini ada tulang halus yang banyak. Jadi, kena berhati-hati ketika makan. Buang tulang secara cermat agar tidak terlepas masuk ke mulut dan lebih bahaya lagi jika tertelan.
 
Ciri-ciri menonjol pada ikan tengalan ialah mempunyai bentuk badan yang hampir sama dengan lampam Jawa (Puntius gonionotus).
 
Spesies omnivor ini mampu mencapai panjang melebihi 50 cm dan mencecah berat 9 kilogram walaupun spesimen tersebut sudah teramat jarang untuk ditemui.
 
Dari aspek ekonomi, ikan tengalan diternak sebagai sumber makanan bernilai tinggi dan juga ikan akuarium.
 
Dengan harga runcit yang tinggi dari kedua-dua spesies liar dan sangkar, masa depan spesies ini mempunyai potensi besar untuk menjadi spesies komersil akuakultur terkemuka di Malaysia.



No comments:

Post a Comment