Wednesday, 30 October 2024

DEEPAVALI SAMBUTAN PESTA CAHAYA PENGANUT AGAMA HINDU

 
Hari Deepavali, atau dikenali sebagai Pesta Cahaya, adalah salah satu perayaan masyarakat Hindu yang paling popular di Malaysia. Ia disambut pada hari ke-14 bulan Aipasi dalam kalendar Tamil, iaitu antara bulan Oktober dan November. Di Semenanjung Malaysia, perayaan ini disambut dengan meriah memandangkan kaum India adalah salah satu daripada tiga kaum utama di Malaysia. Hari Deepavali merupakan cuti umum di semua negeri kecuali Sarawak.

Deepavali bermaksud “sebarisan pelita” adalah simbolik kepada kepercayaan bahawa kecerahan akan mengatasi kegelapan, kebaikan akan mengatasi kejahatan, keadilan akan mengatasi kezaliman, dan kebijaksanaan akan mengatasi kejahilan.

Selain memeriahkan perayaan, pelita juga dipasang dan dinyalakan di rumah penganut Hindu bagi melambangkan kejayaan kebaikan mengatasi kejahatan berdasarkan lagenda yang diturunkan kepada mereka mengenai Raja Narakasura dan Dewa Krishnan.

Semasa sambutan Deepavali, penganut agama Hindu akan memakai sedikit minyak di kepala dan mandi sebelum melakukan upacara sembahyang sama ada di rumah atau di kuil-kuil. Ini bertujuan menyucikan tubuh badan yang diumpamakan seperti mandi di Sungai Ganges untuk membersihkan diri dari segala kejahatan dan sifat dengki.

Antara makanan tradisional dan popular yang sering dihidangkan pada pagi Deepavali adalah sembilan jenis hidangan sayur-sayuran seperti ‘aloogobi’ iaitu campuran ubi kentang dan kobis bunga, ‘paneer’ campuran masala, tairu dan kari dal, muruku, ‘adivasam’, dan ‘payasam’.

Aktiviti kunjung-mengunjungi ke rumah kaum keluarga dan rakan-rakan terdekat akan dilakukan selepas selesai sembahyang. Biasanya, suri rumah akan menyediakan kotak kecil berisi manisan dan membawa bersama apabila berkunjung ke rumah saudara-mara mereka.

Rumah-rumah penganut Hindu juga dihiasi dengan “kolam”, “rangoli”, atau “muggu” iaitu lukisan yang dibuat daripada tepung beras berwarna-warni untuk menyambut tetamu.

No comments:

Post a Comment