Dahulu,
pemandangan seperti di dalam gambar kerap dilihat terutama di kampung-kampung. Objek
dalam gambar itu adalah kayu yang telah dipotong dan dibelah. Kayu itu diletakkan
sedemikian adalah proses untuk mengeringkan kayu yang akan digunakan sebagai
kayu api untuk memasak.
Masyarkat
dahulu menggunakan dapur kayu untuk memasak. Kayu yang digunakan biasanya
diperoleh dari kawasan hutan atau belukar berhampiran tempat tinggal.
Kalau
jenis kayu kecil atau ranting yang telah kering boleh terus digunakan.
Sebaliknya jika kayu besar dan masih basah, itulah cara dilakukan untuk
keringkan kayu.
Selain
kayu, pelepah kelapa juga turut digunakan sebagai bahan bakar. Proses
penyusunan untuk mengeringkan pelepah kelapa juga dibuat begitu.
Penyusunan
dibuat sedemikian bagi mempercepatkan proses pengeringan. Pancaran cahaya
matahari dapat terus kepada hampir kepada semua kayu yang disusun untuk dikeringkan
itu.
Sebaliknya,
jika kayu itu dilonggokkan, hanya bahagian atas sahaja yang akan terkena cahaya
matahari dan akan cepat kering.
Kayu-kayu
yang telah kering akan dipindahkan diletak di tempat teduh, biasanya di
bahagian bawah rumah. Rumah dahulu dibuat tiang tinggi yang membolehkan
diletakkan sesuatu, termasuk kayu yang telah kering dijemur.
Simpanan kayu api ditambah untuk digunakan pada musim hujan.
No comments:
Post a Comment