Penanaman cendawan adalah salah satu
perusahaan yang dijalankan oleh para petani di Malaysia. Beberapa faktor utama
yang telah mendorong ramai pengusaha menceburi bidang ini ialah keuntungan yang
tinggi dalam masa yang pendek. Potensi pemasaran yang baik disebabkan
permintaan yang tinggi untuk penggemarnya yang sedar bahawa cendawan
mengandungi nutrien pemakanan yang baik.
Di Malaysia, terdapat tujuh jenis cendawan
yang ditanam iaitu cendawan tiram kelabu, cendawan tiram putih, cendawan abalon,
cendawan shitake, cendawan telinga kera, cendawan jerami padi dan cendawan butang.
Pun begitu, cendawan yang paling popular
ditanam ialah cendawan tiram kelabu dan cendawan tiram putih.
Untuk permulaan, mereka ingin mencuba
menanam cendawan boleh membeli bongkah cendawan daripada pengusaha cendawan. Pengusaha
cendawan biasanya akan memberi tunjuk ajar atau panduan untuk pembeli bongkah
bagaimana cara perlu dilakukan.
Harga bongkah yang selalu dijual ialah pada
kadar harga RM3 ke RM5 per bongkah. Jika dijaga dengan rapi, bongkah ini boleh
mengeluarkan hasil sehingga 2 ke 3 bulan.
Beberapa langkah perlu dilakukan untuk
penghasilan cendawan:
- Bongkah perlu diletakkan di kawasan yang
dingin dan tidak terkena terus kepada cahaya matahari.
- Bongkah yang matang akan kelihatan
berwarna putih. Jika keseluruhan bongkah telah berwarna putih, penutup atau
stopper boleh dibuka. Cendawan akan mula keluar.
- Cendawan boleh dipetik setelah tiga atau
empat hari selepas bertunas.
- Setelah hasil dikutip, sebaiknya tutup
semula penutup supaya bongkah boleh “berehat” dan penghasilan cendawan akan
berulangan.
- Buka penutup semula sekiranya bongkah
telah kembali memutih.
- Bongkah akan menjadi semakin kecut dan
baki bongkah yang tinggal boleh dijadikan kompos.
No comments:
Post a Comment