Thursday, 12 January 2023

CARA TANAM CENDAWAN KAEDAH BONGKAH

  
Penanaman cendawan adalah salah satu perusahaan yang dijalankan oleh para petani di Malaysia. Beberapa faktor utama yang telah mendorong ramai pengusaha menceburi bidang ini ialah keuntungan yang tinggi dalam masa yang pendek. Potensi pemasaran yang baik disebabkan permintaan yang tinggi untuk penggemarnya yang sedar bahawa cendawan mengandungi nutrien pemakanan yang baik.
 
Di Malaysia, terdapat tujuh jenis cendawan yang ditanam iaitu cendawan tiram kelabu, cendawan tiram putih, cendawan abalon, cendawan shitake, cendawan telinga kera, cendawan jerami padi dan cendawan butang.
 
Pun begitu, cendawan yang paling popular ditanam ialah cendawan tiram kelabu dan cendawan tiram putih.
 
Untuk permulaan, mereka ingin mencuba menanam cendawan boleh membeli bongkah cendawan daripada pengusaha cendawan. Pengusaha cendawan biasanya akan memberi tunjuk ajar atau panduan untuk pembeli bongkah bagaimana cara perlu dilakukan.
 
Harga bongkah yang selalu dijual ialah pada kadar harga RM3 ke RM5 per bongkah. Jika dijaga dengan rapi, bongkah ini boleh mengeluarkan hasil sehingga 2 ke 3 bulan.
 
Beberapa langkah perlu dilakukan untuk penghasilan cendawan:
- Bongkah perlu diletakkan di kawasan yang dingin dan tidak terkena terus kepada cahaya matahari.
- Bongkah yang matang akan kelihatan berwarna putih. Jika keseluruhan bongkah telah berwarna putih, penutup atau stopper boleh dibuka. Cendawan akan mula keluar.
- Cendawan boleh dipetik setelah tiga atau empat hari selepas bertunas.
- Setelah hasil dikutip, sebaiknya tutup semula penutup supaya bongkah boleh “berehat” dan penghasilan cendawan akan berulangan.
- Buka penutup semula sekiranya bongkah telah kembali memutih.
- Bongkah akan menjadi semakin kecut dan baki bongkah yang tinggal boleh dijadikan kompos.

No comments:

Post a Comment