Monday, 22 January 2018

KHASIAT BUAH BIDARA


Buah bidara semakin mendapat sambutan. Buah bidara seakan-akan epal banyak ditanam di Thailand. Sebab itu ramai orang memanggil bidara sebagai epal Thailand. Rasa bidara enak, manis dan lebih rangup daripada epal hijau. Dipercayai buah bidara kaya khasiat, manfaat dan kebaikan kepada sesiapa amal makan secara berterusan. 

Pokok bidara merupakan pokok bersaiz sederhana. Pokok yang cepat tumbuh ini mula menghasilkan buah-buahan dalam tempoh tiga tahun. 

Buahnya adalah lembut, rangup dan berair. Bentuk buah mungkin berbentuk bujur, obovate, bulat atau lonjong, kulit licin atau kasar, berkilat, nipis tetapi keras.

Buah yang masak rasanya adalah manis dan masam. Kedua-dua tekstur isi dan rasa menyerupai epal. Apabila mengkal isinya putih dan rangup, berasid hingga separa berasid hingga rasa manis.

Buah yang masak sepenuhnya adalah kurang rangup dan agak bertepung, buah terlebih masak adalah berkedut, isi bewarna kream, lembut, berspan dan hapak. Pada mulanya aroma seperti epal dan menyenangkan tetapi ia menjadi hapak apabila masak.

Pokok bidara dipercayai berasal dari Asia Tengah terutamanya negara yang memiliki musim kering. Namun pada masa ini, hanya beberapa negara yang menanamnya untuk dikomersialkan iaitu China, India dan Thailand.

Buah bidara yang sudah masak boleh dikenali menerusi bahagian atasnya yang agak licin berbanding buah muda yang berkedut selain berwarna hijau kekuningan.

Pokok bidara bukanlah pokok buah yang bermusim dan ia akan mengeluarkan buah sepanjang masa. Cuma ada ketikanya pokok tersebut akan mengeluarkan buah dalam kuantiti yang lebih banyak berbanding biasa dan boleh mencecah sehingga lima atau enam kali dalam tempoh setahun.

Buah bidara ni boleh dimakan mentah, dijerukkan atau digunakan dalam minuman.

Ianya berkhasiat dan kaya dengan vitamin C. Kedudukan kandungan vitamin C di dalam buah bidara adalah lebih tinggi dari limau atau epal dan bawah sedikit dari buah jambu.

Buah bidara boleh digunakan dalam perubatan sebagai tampalan luka dan ulser, merawat penyakit paru-paru dan demam, juga boleh dicampur dengan garam dan cili sebagai rawatan gangguan fungsi pencernaan, pedih ulu hati dan mual.

Buah bidara yang kering boleh digunakan sebagai julap ringan. Buah bidara juga boleh dibuat makanan bertepung, mentega atau pes seperti cheese dan digunakan sebagai perasa. 

Ianya juga digunakan untuk membuat gula-gula dan jeruk. Buah bidara juga adalah sumber terbaik karotena, vitamin A dan C dan minyak lemak. 

Biji buah bidara boleh melalikan, digunakan untuk menghentikan loya, muntah dan sakit perut semasa kehamilan.

Boleh juga digunakan untuk mengelak cirit birit dan tampalan pada luka serta jika dimasak bersama minyak boleh digunakan sebagai sapuan sakit sendi.

No comments:

Post a Comment